Prihodnost je večna neznanka. Zavita je v meglice različnih barv. Veliko poti vodi vanjo. Na njih se srečujemo,

si želimo prijateljstva, ljubezni... Ko zaživi vsaka barva v svoji žlahtnosti in ni več sama sebi zadostna,

se prelije v mavrično harmonijo različnosti skozi mene – tebe - vas in nas v najlepših odtenkih.

Takrat, ko v njih prepoznamo svoje podobe, se med seboj začutimo, dajemo, potrebujemo.

In ko zares vemo, kdo smo, kaj hočemo, nam je uspeh zagotovljen. In to smo mi:

 

LIPA  CELJE.

 
DOMOV
KONTAKTI
ZGODOVINA
STATUT DRUŠTVA
AKSIOMI ODVISNOSTI
ETIČNI KODEKS DRUŠTVA
METODE DELA DRUŠTVA
PREMAGOVANJE ODVISNOSTI
LETNI PROGRAM DELA
DOGODKI - NOVICE
FOTO GALERIJA
POVEZAVE
UČENJE ZA ŽIVLJENJE
 
 

 

 

PREMAGOVANJE ODVISNOSTI

 

 

Vse oblike zasvojenosti imajo nekaj skupnega: vse izhajajo iz nezadovoljenih psiho-socioloških potreb. Gre za začasen beg od težav, ki nas resnično pestijo in imajo na dolgi rok lahko zelo uničujoče posledice. Ljudje otopimo in mnogi se sploh ne zavedamo več, od kod izvira naša odvisnost; vemo le, da obstaja in bi bilo življenje brez nje lažje, bolj polno in osrečujoče.

 
     
 

Zato se z odvisnostjo moramo spopasti - čim prej, tem bolje. Poiščemo lahko pomoč ustreznih inštitucij, terapevta, podpornih skupin (klubi in društva zdravljenih alkoholikov), ljubečih prijateljev ali družinskih članov, a pobudnik in glavni nosilec zdravljenja smo mi sami in naš uspeh je najbolj odvisen prav od naše želje po svobodi in trudu, ki ga vložimo v premagovanje odvisnosti.

 
     
  Odvisnosti lahko premagujemo predvsem s ponovnim razvijanjem različnih interesov in osebnostnim spreminjanjem, kar lahko dosežemo z aktivnim delovanjem na:  
     
  1. duhovnem področju z branjem knjig, s sodelovanjem na predavanjih, ki obravnavajo to tematiko, z obiskovanjem gledaliških predstav in umetniških razstav, skratka z udeležbo na različnih družabnih prireditvah;  
     
  2. na telesnem področju z vzdrževanjem kondicije z rekreacijo, pohodništvom, plesom ter z udeležbo na izletih in druženjih.  
     
  Pri premagovanju odvisnosti je torej zelo pomembno spodbujanje telesnega zavedanja, skrb za rekreacijo in psihofizično sprostitev, največja naša skrb pa je namenjena vzdrževanju  
     
  ABSTINENCE.